Categories
Artist

Bad Sauna

Photo: Milena Rinne

Bad Sauna julkaisi ensimmäisen singlensä oman Need Money for Records -yhtiönsä kautta loppuvuodesta 2019 ja herätti heti rempeällä meiningillään kiinnostusta.

Lopputalvesta 2020 julkaistu Moon Sun -single sai sekin osakseen paljon suitsutusta soiden mukavasti muun muassa YleX:llä ja Radio Helsingissä. Kakkossinglen myötä myös Aleksi Pahkala rakastui bändiin ja kirjoitti Päivän Biisit -blogissan singlen olevan yksi parhaimmista kotimaisista rokkibiiseistä moneen vuoteen. Korona-aikana Pahkala päätti perustaa pitkään miettimänsä oman levy-yhtiön All That Plazz ja solmi maailmanlaajuisen jakelusopimuksen Pohjoisemaiden suurimman indie-yhtiö Playground Musicin kanssa.

Yksi Pahkalan unelmista oli tehdä töitä Bad Saunan kaltaisten uusien erinomaisuuksien kanssa ja nyt tuosta pienestä unelmasta on tullut totta. Bad Sauna ja All That Plazz tekivät loppukesästä levytyssopimuksen, bändin debyyttialbumi on suunniteltu julkaistavaksi loppuvuonna.

Bad Sauna sai alkunsa, kun Kuuhullu-nimellä folkia soittava puuhamies Felix Lybeck halusi myös rämistellä sähkökitaralla. Lybeck alkoi pitää ystävänsä Santeri Hytösen kanssa yöllisiä puistotreenejä molempien ravintolatöiden jälkeen. Kaverukset pyysivät Tampereelta Helsinkiiin juuri muuttanutta Aliisa Kerästä bändiin rumpaliksi, Keränen ja Lybeckin olivat soitelleet Porvoossa asuessaan samoissa bändeissä. Lopullisen muotonsa bändi sai, kun toiseksi kitaristiksi tuli muun muassa Sorsajengi-yhtyeestä ja HENRIK!-yhtyeen ääniwelhona kunnostautunut Sakari Kumpula

Setämiehien perseilylle keskisormea ihanasti näyttävä “Niin kuin se ennen oli” syntyi spontaanisti Lybeckin ja Hytösen istuskellessa bänditreenien alkua odotellen Helsingin Vallilan kallioilla. “Siihen aikaan vitutti setämiehet jotenkin erityisen paljon. Ehdotin Santerille, että tehtäisiin sellainen “haistakaa setämiehet paska” -biisi ja niinhän me tehtiin. Vittu jee!” – kertoo Lybeck kappaleen synnystä.

Suurimman osan Bad Saunan kaapaleista kirjoittava laulaja-kitaristi Felix Lybeck tuntuu kulkevan vuonna 2017 menehtyneen  isänsä jalanjälkiä todellisena musiikin monitoimimiehenä. Lybeckin isä Joakim “Jocke” Lybeckmuistetaan porvoolaisena kultturilegendana, häneltä Felix peri veljensä kanssa muun muassa asuntolaivan, johon on rakentunut studio: lue lisää Yle.fi

Jos on All That Plazz -pomo Aleksi Pahkalaa uskominen, ja miksei olisi, niin Bad Sauna ilmoittautuu mukaan suomalaisen rockin pelastustalkoisiin sellaisella meiningillä, että kaikkien on hyvä kuunnella, The feel good hit of loppukesä 2020!

Bad Sauna
Facebook
Instagram
Spotify
Apple Music
Promo pictures (by Milena Rinne)

Photo: Milena Rinne

English:

Bad Sauna released their debut single on their own label Need Money for Records in late 2019, immediately attracting interest with their relaxed attitude. Their next single was Moon Sun in late winter 2020, which also earned a lot of praise and was played by both YleX and Radio Helsinki. It was this second single that also attracted Aleksi Pahkala, who wrote in his Päivän Biisit (“Tunes of the Day”) blog that it was one of the best Finnish rock songs in many years. During the corona crisis, Pahkala decided to finally launch his own record label, All That Plazz, and signed a global distribution agreement with Playground Music, Scandinavia’s biggest indie label. One of Pahkala’s dreams was to work with amazing new talent like Bad Sauna, and now that small dream has become reality. Bad Sauna and All That Plazz signed a recording contract this summer, and the band’s debut album is planned for release in late 2020.

Bad Sauna got their start when Felix Lybeck, a folk musician who performs under the name Kuuhullu, wanted to plug in his electric guitar. Lybeck began practicing in the park at night together with his friend Santeri Hytönen after their restaurant shifts. The two friends then invited Aliisa Kerästä, who had just moved from Tampere to Helsinki, to be their drummer; Keränen and Lybeck previously played together in the same band when they lived in Porvoo. The band’s line-up was completed by the addition of guitarist Sakari Kumpula from the bands Sorsajengi and HENRIK!

Bad Sauna’s new single Niin kuin se ennen oli is a delightful middle finger to middle-aged bores that was created spontaneously as Lybeck and Hytönen were sitting on the rocks in the Vallila district of Helsinki waiting for their practice session to get started. “Right then we were particularly pissed off with middle-aged bores. I suggested to Santeri that we should write a “Fuck off” song, so we did. Fuck yeah!” says Lybeck.

In many ways lead singer and guitarist Felix Lybeck, who writes most of Bad Sauna’s pieces, seems to be walking in the footsteps of his multitalented father, who passed away in 2017. Joakim “Jocke” Lybeck is a remembered as a real cultural legend in his hometown of Porvoo. Felix and his brother inherited from their father a houseboat that has its own studio: read the article on Yle.fi.

If All That Plazz’s Aleksi Pahkala is to be believed (and why wouldn’t he be?), Bad Sauna has arrived to help save Finnish rock with an attitude that everyone should hear: The feel good hit of late summer 2020!

Latest release:

One reply on “Bad Sauna”