Categories
Artist

Local Al & Mummypowder

Photo: Pia Koskimaa

Koronakriisin alkutaipaleella naapureiden yhteistyöstä alkanut taideprojekti jatkuu heinäkuun 10. päivä julkaistavalla uudella singlellä Sademetsät palavat. Korona-ajan puhutuimmaksi runoilijaksi nousseen Harri Hertellin keväällä julkaistulta Kaikki keinot sallittuja (Enostone kustannus 2020) -kirjasta löytyvä pysähdyttävä runo muuttuu Local Alin ja Mummypowderin käsittelyssä melankoliseksi elektroniseksi popiksi, jossa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla kosmisen elektroninen skandinaavinen disko, suomalainen mystiikka, popkoukut ja huoli yhteisestä maailmastamme.

Kotimaisen lavarunouden pioneeri Harri Hertell menetti kaikki työnsä koronakriisin alussa, Hertellin naapurissa asunut, suomalaisen indiemusiikin kummisedäksikin tituleerattu, Aleksi Pahkala (Local Al) tuki Hertelliä ostamalla hänen runokirjansa ja sai idean säveltää teksteihin lauluja. Sävellyskumppanikseen Pahkala pyysi vanhan bändikaverinsa Janne Lehtisen (Mummypowder) ja idea lähti Hertellin suostumuksella lentoon. Pahkala oli myös suunnitellut oman levy-yhtiön perustamista, uusi All That Plazz -levy-yhtiö perustettiin suunniteltua nopeammin ja Pahkala solmi maailmanlaajuisen jakelusopimuksen Skandinavian suurimman indieyhtiö Playground Musicin kanssa.Koronakevään aikana Hertell on saanut paljon uusia töitä, uusi kirja näki päivänvalon, jo kertaalleen peruttu Sieravuoren lavarunofestivaali järjestetään sittenkin ja Local Alin ja Mummypowderin yhteistyöprojektin kolmas single julkaistaan. Edelliset singlet ovat soineet muun muassa Radio Suomessa ja Radio Helsingissä sekä nousseet Spotifyn eri soittolistoille. Local Al ja Mummypowder esiintyivät Helsinki-päivän konsertissaan 12. kesäkuuta ensimmäistä kertaa Hertellin teksteistä syntyneitä lauluja livenä.

Promo pictures (by Pia Koskimaa)

Local Al
Ihmisoikeusaktivistinakin tunnetun Aleksi Pahkalan sooloprojekti, joka julkaisi Soliti-levy-yhtiön kautta 2019 kehutun ep-trilogian. Pitkän linjan kotimainen indiemuusikk on tuttu The Duplo!- ja Gim Kordon -yhtyeistään sekä pitkästä urastaan kotimaisen musiikin parissa mm. Radio Helsingissä ja Stupido-Shop-levykaupasssa. Pahkala soitti myös kitaraa Mummypowderin vuoden 1999 debyyttilevyllä.
localal.net
Spotify
Apple Music
Facebook
Instagram
Twitter

Mummypowder

Mummypowder on vaihtoehtoista englanninkielistä kitararockia soittava yhtye, jonka keulahahmo on laulaja, multi-instrumentalisti ja laulunkirjoittaja Janne Lehtinen. Neljännesvuosisataisen historiansa aikana Mtv-pyörityksessä käväisseen ja niin USA:ssa kuin Japanissakin keikkailleen orkesterin musiikki on sisältänyt vivahteita power-, kukkais- ja barokkipopista, folkista, punkista, elektrosta, jopa kantrista ja emo-coresta. Lopullinen määritelmä orkesterin musiikille jäänee tekemättä, mutta sen keskiössä ovat aina olleet melodiat.
mummypowder.com
Spotify
Apple Music
Facebook
Instagram
Twitter

Harri Hertell

Harri Hertell on helsinkiläinen runoilija, spoken word –artisti, DJ ja kulttuurituottaja (AMK). Spoken word –artistina Hertell tunnetaan useista runoutta ja musiikkia yhdistävistä projekteistaan kuten Hertell & Hertell -duosta, Dubros -yhtyeestä sekä Hertell, Rinne & Norvio -triosta. Kulttuurituottajana Hertell tiedetään parhaiten perustamastaan Helsinki Poetry Connection -kollektiivista, jonka toiminnan keskeinen hahmona hän toimi vuosien 2008-2015 välillä. Vuodesta 2015 lähtien Hertell on järjestänyt runotapahtumia freelancerina.

Hertell on kirjoittanut kuusi runoteosta, joista tuorein Kaikki tunteet sallittuja julkaistaan huhtikuussa 2020 Enostone-kustantamon toimesta. Kirjan kantavia teemoja ovat vanhemmuus, erityisesti isyys, sekä sukupolvilta toisille siirtyvät painolastit, joista pääsee eroon vain niistä ääneen  puhumalla.

Hertellin runoutta on käännetty lukuisille kielille ja hänen tekstejään on julkaistu useissa antologioissa sekä kirjallisuuslehdissä. Hertell on myös julkaissut kolme spoken word -äänitettä sekä useita puhemusiikkisinglejä.

Parhaillaan Hertell tekee aktiivisesti striimikeikkoja ja työstää samaan aikaan kahta eri runokirjaa, joista toinen on lapsille suunnattu lorukirja. Vuonna 2017 Savukeidas julkaisi Hertellin ensimmäisen tietokirjan, Lavaruno-oppaan, joka käsittelee laajasti suomalaista lavarunokulttuuria.

Esiintymisten ja luovan työskentelyn ohella Hertell vetää myös lavarunoustyöpajoja, joiden myötä hän on käynyt levittämässä runouden ilosanomaa mm. kouluissa, nuorisotaloilla, kirjastoissa, yritysten virkityspäivissä, polttareissa sekä vankiloissa. Koronakevään aikana Hertell on suunnittellut pitävänsä työpajoja myös verkossa. Vuosien saatossa myös useat Euroopan lavarunoareenat ovat käyneet Hertellille tutuiksi.

Photo: Pia Koskimaa

English:

Local Al and Mummypowder transform new poetry by a Finnish spoken word pioneer into a cosmic melancholy electronic disco gem 

The art project that began at the start of the corona crisis among neighbours continues with the release of a new single, Sademetsät palavat(“Rainforests are Burning”), on 10 July. A moving poem included in the book Kaikki keinot sallittuja (“All Emotions Permitted” – Enostone kustannus 2020) by Finnish corona crisis poet sensation Harri Hertell has been transformed by Local Al and Mummypowder into melancholic electronic pop that combines in a fascinating way cosmic electronic Scandinavian disco, Finnish mysticism, pop hooks and concern for the world we share.

Finnish spoken word pioneer Harri Hertell lost all his bookings at the start of the corona crisis. Aleksi Pahkala (Local Al), the godfather of Finnish indie music, lives in the same building and decided to support Hertell by purchasing his poetry books. This led to the idea of setting the poetry to music. Pahkala asked his former bandmate Janne Lehtinen (Mummypowder) to collaborate on the project, which took off with Hertell’s blessings. Pahkala launched his long-planned record label, All That Plazz, ahead of schedule and signed a global distribution agreement with Playground Music, Scandinavia’s biggest indie label.

During the course of the corona spring, Hertell has gained lots of new work and had a new book of poetry published. The Sieravuori stage poetry festival is also going ahead this summer, the the third single from his collaboration with Local Al and Mummypowder is being released. The previous two singles have been played on Radio Suomi and Radio Helsinki, as well as on various Spotify playlists. On Helsinki Day, 12 June, Local Al and Mummypowder performed the new music based on Hertell’s poetry for the first time live.

Local Al

Local Al is the solo project of Aleksi Pahkala, who is also known as an urban human rights activist. Local Al published its highly praised EP trilogy on the Soliti record label in 2019. The long-time Finnish indie musician has played with the bands The Duplo! and Gim Kordon, and he has also enjoyed a long career in Finnish music at Radio Helsinki and the Stupido record shop. Pahkala played guitar on Mummypowder’s debut album in 1999.
localal.net

Mummypowder

Mummypowder is a Helsinki-based indie band that plays alternative British guitar rock. The band is fronted by singer, multi-instrumentalist and singer-songwriter Janne Lehtinen. Over the past quarter of a century, the band has appeared on MTV and performed in both the USA and Japan. Mummypowder’s music has elements of power, flower and baroque pop, folk, punk, electro and even country and emocore. Even if it defies any precise definition, melodies have always been at the heart of the band’s music.
mummypowder.com

Harri Hertell

Harri Hertell (b. 1985) is a poet, spoken word artist, DJ and professional cultural producer from Helsinki. As a spoken word artist, Hertell is known for his projects that combine poetry and music, such as the Hertell & Hertell duo, the dub poetry outfit Dubros and the Hertell, Rinne & Norvio trio. As a cultural producer, Hertell is best known for the Helsinki Poetry Connection spoken word collective, which he founded he 2008. Since 2015 he has produced poetry events as a freelancer.

Hertell has written six works of poetry, the most recent of which, “All emotions permitted” (Kaikki tunteet sallittuja), is being published by Enostone in April 2020. The underlying themes of the new poems are parenthood, particularly fatherhood, and the burdens that are passed from one generation to the next and that can only be eradicated by talking out loud about them.

Hertell’s poems have been translated into numerous languages and featured in a number of anthologies and literary magazines. Hertell has also released three spoken word recordings and several spoken music singles.

Hertell is currently performing online gigs and working simultaneously on two new works of poetry, one of which is a children’s book. In spring 2017 the underground publisher Savukeidas released Hertell’s first non-fiction book, Lavaruno-opas, a guide to Finland’s spoken word culture.

In addition to working as a performer and creative writer, Hertell also organises spoken word workshops that have been instrumental in spreading the word about performance poetry at schools, youth clubs, libraries, corporate events, wedding parties and prisons. During the corona crisis in spring 2020, Hertell has also planned online workshops. Over the years, Hertell has also become familiar with live poetry stages across Europe.